Uuden elämän ihme

Minulla oli kerran etuoikeus tavata yläkoulun pienryhmän oppilaita. Halusin vahvistaa heidän itsetuntoa puhumalla elämän tarkoituksesta. Kirjoitin seinälle yksinkertaisen tekstin: ”Tuntuuko marraskuu sinusta pimeältä? Tiesitkö, että Lapuan korkeudella aurinko paistaa marraskuussa keskimäärin vain 35 tuntia”. Sitten kerroin, että minulla kädessäni on tuo sama teksti paperille kirjoitettuna siten, että jokaisen sanan tavut ovat leikattu irralleen. Kysyin: ”Kuinka moni teistä uskoo, että kun heitän nämä paperinpalat pöydälle, siihen muodostuu tuo sama teksti?” Kukaan ei nostanut kättä. Toistimme koetta todella monta kertaa, mutta tuloksena oli aina vain epämääräinen kasa sekalaisia tavuja.
Koska siis on mahdotonta saada muutama tavu loogiseen järjestykseen sattumalta, vielä mahdottomampaa on, että itse elämä olisi sattumaa. Sitten kerroin, miten elämä ja erityisesti sinä olet tarkasti suunniteltu. Jumalan hyvän luomistyön tuloksena koko luomakunta, sen suurimmista osista pienempiin geneettisiin tekijöihin saakka, on hänen viisautensa ja suuruutensa taidonnäyte. Erityisesti ihminen, jonka Jumala loi omaksi kuvakseen, on suunniteltu tarkasti. Emme ole syntyneet sattumalta tyhjyyteen, sillä elämällä on tarkoitus ja päämäärä.
Tänä kesänä olen usein tarkkaillut luontoa ihmetellen sudenkorentojen lentoa, sorsaemon uimakoulua sekä mustikan kypsymistä.  Olen kysynyt mielessäni: ”Kuka opetti sudenkorennolle lentotaidon? Kuka opetti talitintille sen laulun? Entä kuka kertoi männyn siemenelle, miten alkaa kasvaa, miten lisääntyä, millaisen kaarnan muodostaa runkoon tai millaiset havut oksiinsa kasvattaa?”  Darwinko (evoluutioteorian kehittäjä) sen opetti, vai onko kaiken takana jotain muuta?
Sisältääkö usko evoluutioteoriaan pohjimmiltaan ajatuksen: ”Koska ei ole Jumalaa, saan elää miten haluan?” Tällainen ajattelumalli jättää ihmisen nopeasti moraaliseen tyhjyyteen ja elämältä jää puuttumaan syvä tarkoitus. Terve elämän perusta on Jumalan suunnitelmassa ja ilmoituksessa. Alussa Jumala loi taivaan ja maan ja myös sinä olet saanut elämän lahjaksi häneltä ja elämälläsi on merkitys. Elämänantaja ja Luoja haluaa olla sinun kanssasi yhteydessä, siksi Jeesus tuli ja osoitti, miten arvokas olet. Kauneimman luomistyön ihmeen ihminen saa kokea silloin, kun hän avaa sydämensä Jumalan rakkaudelle ja rukoilee: ”Tule Jeesus minun elämääni. Anna syntini anteeksi ja pese minut puhtaaksi.” Silloin on mahdollista kokea tuo uudestisyntymisen ihme, josta Paavali kirjoittaa: ”Jos siis joku on Kristuksessa, hän on uusi luomus. Vanha on kadonnut, uusi on tullut tilalle!”

Veli-Matti Köykkä
johtava pastori
Lapuan helluntaiseurakunta

Kirjoitus on alunperin julkaistu Lapuan Sanomien Viikon varrelle -palstalla 11.8.2022

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print